Aust-Agder bibliotek og kulturformidling
Postadresse: Postboks 788 Stoa, 4809 Arendal
Besøksadresse: Fylkeshuset, Ragnvald Blakstad, 4838 Arendal
Store for små
Produksjonsliste
Program

Store for små

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

Store for små er tre av verdenslitteraturens store klassikere tilrettelagt og muntlig gjenfortalt for barn. Fortellerne Sara Birgitte Øfsti, Øystein Vestre og Kristine Haugland tar med seg elevene inn i bøkenes magiske univers. Der møter de Hamlet (W. Shakespeare), Greven av Monte Cristo (Alexander Dumas) eller Kamerat Napoleon (George Orwell).
Det handler om sjalusi, kjærlighet, hevn og revolusjon!

Fortellerne kommer til skolen med hver sin stålampe og en sekk med puter og pledd for å gjøre alt klart til tre ulike forestillinger. Steder for gjennomføring avtales med skolen. Frivillig for- og etterarbeid. Konseptet er svært fleksibelt, og skreddersys i møte med skolens rammer og behov.

De tre forestillingene gjennomføres parallelt. Fortellerne i samarbeid med lærerne leter fram tre hyggelige steder som egner seg til en koselig fortellerstund. Det kan være alt fra bak scenen i gymsalen, innerst i en gang eller i en krok på biblioteket, til et vanlig klasserom. Forsiktig belysning, puter, pledd, stoler og matter skaper hygge og lave skuldre som inngang til verdenslitteraturen.

Elevene fordeles ved loddtrekning. Dette kan gjøres dagen før, timen før, eller fem minutter før forestilling. En omfattende lærerveiledning, forslag til forarbeid, faktaark m.m. sendes til skolen i god tid. Forarbeidet gir bakgrunnsinformasjon om forfatteren, tiden boka er skrevet i, litterær sjanger m.m. Det er opp til den enkelte lærer om (og når) dette skal brukes.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Aust-Agder bibliotek og kulturformidling
  • Kunstnere/grupper: Fortellerne Sara Birgitte Øfsti, Øystein Vestre og Kristine Haugland
  • Idé/opplegg: Stiftelsen Litteraturhuset Fredrikstad sammen med fortellerne Øfsti/Vestre/Haugland.

Om kunstner / utøver / gruppe

Om Øfsti/Vestre/Haugland

Øfsti/Vestre/Haugland er tre scenefortellere som med beina godt plantet i
muntlig fortellerkunst, går nye veier og leverer noe av det mest nyskapende innen fortellerkunsten i Norge i dag. Deres arbeidsfellesskap er tuftet på nysgjerrighet overfor muntlig fortelling, dens muligheter og grenser og hva som skjer når de utvider og sprenger grensene. I ulike prosjekter har de beveget seg langt over i andre scenekunstsjangre som dans, vokalkunst og mer performanceaktige uttrykk. Resultatet er både et unikt fortellerensemble og rikere individuelle fortelleruttrykk.

Øystein Vestre, Kristine Haugland og Sara Birgitte Øfsti er tre scenefortellere med lang og bred erfaring innen feltet fortellerkunst, scenekunst og formidling. De har samarbeidet siden 2010.

Øystein Vestre har jobbet som profesjonell forteller i snart tjue år. Øystein er også lektor i Drama og teaterkommunikasjon og faglig ansvarlig for Muntlig Fortelling på Høgskolen i Oslo og Akershus. Han er dessuten teaterinstruktør ved Minken Fossheims barneteater.

Kristine Haugland har arbeidet med fysisk teater og fortellerkunst siden 2003. Kristine arbeider hovedsakelig som utøvende scenekunstner og har turnert land og strand rundt med forestillinger for Dks.

Sara Birgitte Øfsti var en av de første fortellerne som satset profesjonelt i Norge og
har uavbrutt utviklet sin fortellerstil. Sara Birgitte var faglig ansvarlig for Muntlig Fortelling,  hun var med på å starte Norsk Fortellerforum og var kunstnerisk leder for Fortellerfestivalen fra 2010-13. Ved siden av fortellerarbeidet er Sara Birgitte høgskolelektor og prosjektleder for flere prosjekter ved institutt for Estetiske fag, Høgskolen i Oslo og Akershus.


Medvirkende

  • Fortellerne Sara Birgitte Øfsti, Øystein Vestre og Kristine Haugland
  • Sara Birgitte Øfsti
  • Øystein Vestre
  • Kristine Haugland

Multimedia og vedlegg

Bilder

Øfsti-Vestre-Haugland
Foto: Øfsti-Vestre-Haugland
Øfsti-Vestre-Haugland
Foto: Øfsti-Vestre-Haugland
Litteratur
Trinn: 1 - 4
Praktisk informasjon
Kontaktperson produksjon
Fagkonsulent litteratur
Julie Agre Stene
julie@aabk.no
Tel: 99 15 05 73
Programlengde
45 min. til gjennomføring, evt. én skoletime til forberedelser
Maks publikumsantall
180
Arena / rom
På skolen, tre parallelle fortellersteder, detaljer avtales direkte. Vår 2018: 3 grupper på max 60 elever = 180 pr forestilling Vår 2019: 3 grupper på max 30 elever = 90 pr forestilling
Maks antall fremføringer per dag
2
Bærehjelp
4-6 elever. Det er ikke tungt å bære, men voluminøst med puter og tepper.
Oppriggingstid
60 min.
Nedriggingstid
30 min.
Rom/areal, bredde, lengde, takhøyde, veggareal
Behov for strøm til en stålampe på hvert fortellersted
Lenker
Arrangører
Arrangert av:
Aust-Agder bibliotek og kulturformidling
Medvirkende
  • Sara Birgitte Øfsti
  • Øystein Vestre
  • Kristine Haugland