Aust-Agder bibliotek og kulturformidling
Postadresse: Postboks 788 Stoa, 4809 Arendal
Besøksadresse: Fylkeshuset, Ragnvald Blakstad, 4838 Arendal
Kontaktperson:
Keramikkverksted inspirert av "Firing Up"
Produksjonsliste
Program

Keramikkverksted inspirert av "Firing Up"

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

«Firing Up» startet opp i 2015. Prosjektet er initiert av Norske Kunsthåndverkere og er et samarbeid mellom kunstnere, skoler, høgskoler, museer, kulturskoler og DKS om et løft for keramikkfaget. «Firing Up» vil re-starte ubrukte keramikkovner og vise barn og unge hvilket fascinerende materiale leire er, og hvilken rik historisk sammenheng leirekunsten står i.

Erfaringene fra keramikkprosjektet «Firing Up» som startet i England i 2010, har vist at elever har utviklet positive læringskurver i andre fag etter å ha jobbet materialbasert. http://www.craftscouncil.org.uk/what-we-do/firing-up/

Læreplanmål

Kroppsøving: Leike og vere med i aktivitetar i varierte miljø der sansar, motorikk og koordinasjon blir utfordra.

Samhandle med andre i ulike aktivitetar.

Kunst- og håndverk: Visualisere og formidle egne inntrykk i ulike teknikker og materialer.

Lage enkle utstillinger av egen arbeider

Planlegge og lage enkle bruksgjenstander

Bruke enkle hensiktsmessige håndverktøy i arbeid med leire.

Undersøke, visualisere og presentere hvordan enkle bruksgjenstander har fått sin form, fra idé til ferdig produkt

Bruke originalkunst (og gjenstander, natur, oa.)  fra skolens nærmiljø som utgangspunkt for eget skapende arbeid.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Aust-Agder bibliotek og kulturformidling
  • Kunstnere/grupper: Eyvind Hermansen, Sidsel Hanum, Arnfinn Haugen, Ole Morten Rokvam
  • Idé/opplegg: Eyvind Hermansen, NK(Norske Kunsthåndverkere)/Firing Up og Aust-Agder bibliotek og kulturformidling, Anne Mari Graver, rådgiver for visuell kunst.

Om kunstner / utøver / gruppe

Eyvind Hermansen (født 30. mars 1950) er en norsk keramiker, bosatt på Vestre Sandøya ved Tvedestrand. Han er utdannet ved Bergens kunsthåndverksskole, med Diplomeksamen i 1977. Hermansen er blant annet innkjøpt av Aust-Agder fylkeskommune i 1984, Den Norske Bokklubben i 1987 og av Vegårshei kommune i forbindelse med Norgesmesterskapet på ski i 1994. Han har flere separatutstillinger bak seg, blant annet Lørenskog kunstforening i 1979, Galleri Hulla i Oslo i 1982 og 1985, Hillestad galleri i Tovdal i 1986 og Galleri Framheim i Brummundal i 1996. I 2013 hadde han sammen med de andre to i «Gutta i røyken», Dag Bratsbergsengen og Øyvind Tingleff, en utstilling i bakgården på Fengselet i Hønefoss der de også demonstrerte rakubrenning for besøkende.

Siden 1980 har Eyvind Hermansen drevet keramikkverksted i den gamle skolen på Sandøya. Her har han hovedsakelig arbeidet med produksjon av bruksgjenstander i videreføring av norsk pottemakertradisjon. I tillegg har han arbeidet med utsmykninger og andre mer billedkunstliknende uttrykk. Det er likevel brukskunst han er mest kjent for.

I 2015 ble Eyvind Hermansen tildelt «Norske Kunsthåndverkeres Ærespris». Han er medlem i Norske kunsthåndverkere Sør-Norge, (NK Sør-Norge). (Kilde Wikipedia)

Sidsel Hanum er en norsk keramiker. Født: 29. april 1955. Hun er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole, hvor hun fikk diplom innen keramikk i 1981. Siden den tid har hun bemerket seg og er i dag en av landets fremste kunsthåndverkere. I 2010 hadde hun en større separatutstilling i Lillehammer Kunstmuseum, og har i 2016 en stor utstilling “Repetisjoner” på Sørlandets Kunstmuseum i Kristiansand. Hun er innkjøpt av alle de store museene i Norge og av flere samlere i Storbritannia og USA.

Hun ble tildelt Aust-Agder fylkes kulturpris i 2010. Sidsel Hanum har laget utsmykninger til blant annet Ullevål universitetssykehus, Høgskolen i Agder, Sørlandet sykehus i Arendal, Strannasenteret i Tvedestrand, Hamar Katedralskole, Agder Tingrett, Gjensidige i Oslo og Deloitte. (fra Wikipedia)

Hun har verksted og galleri på Borøya i Tvedestrand. Galleriet drifter hun sammen med ektefelle og kunstner Arve Rønning. 

Arnfinn Strand (født 12. februar 1948) er en norsk keramiker, bosatt i Risør. Han har bakgrunn fra Oslo tegneskole og var hospitant ett år ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo (SHKS). Strand har hospitert og undervist ved Kunsthøyskolen og deltatt ved en rekke kollektiv – og landsdelsutstillinger, blant annet Norsk kunsthåndverk 1984, Galleri F 15 Moss og Galleri Villvin 1989. Han har hatt separatutstillinger blant annet under festspillene i Nord-Norge 1983, Galleri F 15 Moss 1985 og Nordenfjeldske kunstindustrimuseum i 1990. Han er innkjøpt av Norsk kulturråd, Nordland fylkeskommune, Nordnorsk kunstmuseum og Nordenfjeldske kunstindustrimuseum.

I 1991 var Strand med på å etablere keramikkbedriften Acanthus sammen med kunstkolleger Nina Gresvig og Bibiche Mourier. Han er gift med Bibiche Mourier, som også er keramiker. Arnfinn Strand har vært opptatt av kunsthåndverkernes rolle i samfunnet og i undervisning, og viktigheten av samarbeid mellom kunsthåndverkere og næringsliv (Kilde Wikipedia)

Ole Morten Rokvam (født 22. mars 1963 i Oslo) er en norsk keramiker, bosatt i Risør. Han har utdannelse fra Indiana State University (1984–89) og Southern Methodist University i Dallas, Texas (1995-97). Etter flere år i USA, flyttet han tilbake til Norge og har siden blitt boende i Risør, hvor han har etablert et eget galleri.

Rokvam er kjent som en aktiv og engasjert kunstner med et særegent uttrykk, der han henter inspirasjon fra industri og arkitektur. Skulpurelle kanner er et av hans varemerker. I forbindelse med en utstilling på Galleri Format i 2007, forteller han at han henter elementer fra industrien og kan bli inspirert av oljekanner og maskindeler fra nedlagte bedrifter. Han har flere separatutstillinger bak seg, både i USA og Norge. I Norge har han blant annet hatt separatutstillinger i kunstforeninger i Risør (2001), Skien (2002), Ål og Mandal (begge i 2003). Han har stilt ut på Galleri Smia i Kristiansand (2004), Galleri Format i Bergen (2007) og Galleri Falkum i Skien (2008). Rokvams arbeider er innkjøpt av Vestlandske kunstindustrimuseum (nå KODE1) i Bergen (2003), Risør kommune (2004), Nordenfjeldske kunstindustrimuseum i Trondheim (2005), Nasjonalmuseet (2009) og Kunstindustrimuseet i Oslo (2012).

Ole Morten Rokvams brenningsteknikk (raku) foregår ved at arbeidene blir brent til 1350 grader Celsius i en vedfyrt ovn i opptil fem døgn. Gjennom Den kulturelle skolesekken i Aust-Agder har mange elever i grunnskolen tatt del i hans kunstprosjekter. Han har mottatt mange utmerkelser både nasjonalt og internasjonalt for sitt unike arbeid. Som eneste kunstner er han tildelt Aust-Agder fylkeskommunes kulturstipend to ganger – i 2003 og 2012.

Ole Morten Rokvam er medlem av Norske kunsthåndverkere Sør-Norge (NK Sør-Norge). (Kilde Wikipedia)

Multimedia og vedlegg

Bilder

Sidsel Hanum
Foto: Line Oftedal Pedersen
Arnfinn Strand
Foto: AAbk
Eyvind Hermansen
Foto: AAbk
Sidsel Hanum
Foto: AAbk
Blomsterfrisen montert Dypvåg skole.JPG
Foto: Eyvind Hermansen
Blomsterfrisen på Dypvåg skole
Foto: Eyvind Hermansen
Ole Morten Rokvam
Foto: privat
Visuell kunst / Kunsthåndverk
Trinn: 1 - 7
Kroppsøving: Leike og vere med i aktivitetar i varierte miljø der sansar, motorikk og koordinasjon blir utfordra.Samhandle med andre i ulike aktivitetar.Kunst- og håndverk: Visualisere og formidle egne inntrykk i ulike teknikker og materialer.Lage enkle utstillinger av egen arbeiderPlanlegge og lage enkle bruksgjenstanderBruke enkle hensiktsmessige håndverktøy i arbeid med leire.Undersøke, visualisere og presentere hvordan enkle bruksgjenstander har fått sin form, fra idé til ferdig produktBruke originalkunst (og gjenstander, natur, oa.)  fra skolens nærmiljø som utgangspunkt for eget skapende arbeid.
Praktisk informasjon
Kontaktperson produksjon
Aust-Agder bibliotek og kulturformidling, Anne Mari Graver, rådgiver for visuell kunst, tlf. 37017681, e-post: annemari(at)aabk.no
Kontaktperson utøver
Eyvind Hermansen, mobil 90107101/ 37167839
eyvind-h@online.noSidsel Hanum, mobil 90861370hanum@online.noArnfinn Strand, mobil 90667307/ 37151985Ole Morten Rokvam, mobil 48193005olerokvam@yahoo.com
Pressekontakt
Aust-Agder bibliotek og kulturformidling, Anne Mari Graver, rådgiver for visuell kunst, tlf. 37017681, e-post: annemari(at)aabk.no
Programlengde
90 min. To klassetimer sammenhengende.
Maks publikumsantall
15
Arena / rom
Det må foregå i skolens sløyd-, eller håndarbeidsrom.
Er workshop
Ja
Annet utstyr
Skolen må ha en keramikkovn som er i brukbar stand. Øvrige materialer er; leire, glasur, evt begitnig og farvestoffer. Skolen må dekke noe av utgiftene til materialer.
Oppriggingstid
60 min.
Nedriggingstid
60 min.
Merknad
Det vil bli arrangert formøter med deltakende skoler og involverte lærere. For deltakende skoler settes det av DKS-midler som skal dekke utgifter til kurs som holdes for skolepersonell. Dette organiseres i samarbeid med skolene, lærerne, kunstnerne og fylkeskommunen slik at midlene kan brukes på best måte for å gi utvalgte lærere på skolene grunnleggende keramikkferdigheter og opplæring i bruk av ovn.Hensikten med «Firing Up» er å gi skolene kunnskaper som gjør det mulig å fortsette å bruke keramikkovnene etter endt DKS-workshop.Kurset for lærerne må påregnes å bli gjennomført etter ordinær arbeidstid, eller helger. Det blir ikke kompensert for tapt arbeidstid eller overtid for lærere som deltar. Skolene må kunne dekke deler av materialkostnadene.
Lenker
Arrangører
Arrangert av:
Aust-Agder bibliotek og kulturformidling