Aust-Agder bibliotek og kulturformidling
Postadresse: Postboks 788 Stoa, 4809 Arendal
Besøksadresse: Fylkeshuset, Ragnvald Blakstad, 4838 Arendal
Kontaktperson:
Anne Franks søsken (Kilden teater og konserthus )
Produksjonsliste
Program

Anne Franks søsken (Kilden teater og konserthus )

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

Anne Franks søsken er en forestilling om et Europa i endring.

FNs nyeste rapport slår fast at 65 millioner mennesker er blitt tvunget til å forlate sine hjem. Flyktningebølgen vi er vitne til, bringer fram det verste og det beste i oss. Kommentarfelt på nettet fylles med hat og kjærlighet, forståelse og frykt. Frontene blir steilere. Medmenneskeligheten mindre.

Med Anne Franks søsken ønsker vi å gjøre flyktningtall om til ansikter, bringe kommentarfeltene opp på scenen, og holde et speil opp mot alle oss som tillater historien å gjenta seg. I Anne Franks søsken møtes fiksjon og virkelighet. Avisoverskrifter og kommentarfelt løftes inn på scenen. Levd liv og fantasi veves sammen. Målet er å gå i dybden på problemstillinger som er så kompliserte at vi aller helst vil forenkle dem.

Manuset til forestillingen er blitt til i samarbeid med 15 nye landsmenn. Vi møter en flyktning, en Odins soldat, og en helt vanlig, travel småbarnsmor. Hvor forskjellige er de tre egentlig?

​Innvandringsbølgen fører mye frykt med seg. Den frykten ønsker vi å ta på alvor med denne forestillingen – uten at vi lar den styre oss. Noen ganger kan det å se frykten i øynene være nok til at den forsvinner.

Mer om historien:

Historien vår begynner i 2010. Ungjenta Jamilah er født i Norge og tror hun er norsk. På skolen har hun fått hovedrollen i Anne Franks Dagbok. Natten før premieren våkner hun av at det dundrer på døren. Politiet er kommet for å hente henne og moren.

I samme øyeblikk som den arabiske våren slår knopper, lander Jamilah i Syria. Gjennom øynene til en 12-åring, følger vi utviklingen fra håp til desperasjon. Seks år senere går Jamilah og moren om bord i en båt de håper skal føre dem tilbake til tryggheten de opplevde i Norge. Plutselig er Jamilah blitt en del av flyktningstrømmen mot Europa.

Når Jamilah møter oss, er det som en kvinne som har lært at det finnes et «oss» og et «dem» . Selv befinner hun seg midt i mellom. Hun utfordrer oss på hvorfor vi mener en gruppe mennesker skal akseptere et liv vi selv aldri ville funnet oss i.

Gjennom det siste året har Birgit Amalie Nilssen (manus) og Laura Christina Brøvig Vallenes (regi) jobbet med koblingene mellom Anne Franks Dagbok og dagens flyktningesituasjon. 15 flyktninger fra Syria, Eritrea, Sudan, Afghanistan, Irak, Libanon og Kurdistan har bidratt i manusarbeidet. Det samme har representater fra Odins soldater. Flere av flyktningene medvirker selv på scenen.

Hovedrollen spilles av iranskfødte Nasrin Khusrawi. Nasrin er første kvinnelige skuespiller med minoritetsbakgrunn som har gått ut fra Statens Teaterhøyskole i Oslo. 

Lærerveiledning

Lærerveiledning kommer.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Aust-Agder bibliotek og kulturformidling
  • Kunstnere/grupper: Kilden teater og konserthus
  • Produsent: Agder Teater
  • Idé/opplegg: Agder Teater

Om kunstner / utøver / gruppe

Skuespillere: Nasrin Khusrawi, Mona Ayash, Mohmad Begdady, Jwan Mohammad, Ahmad Radwan Alkeder, Taha Mahsen Taiseer, Hege O. Enger og Jon Erik Myre.

Manus: Birgit Amalie Nilssen
Regi og visuelt konsept: Laura Christina Brøvig Vallenes
Lyddesign: Anders Hardeland og Leon Muraglia
​Lysdesign: Markus Tarasenko Fadum
​Videoproduksjon: Josh Griffin

Multimedia og vedlegg

Bilder

afs1.jpg
afs2.jpg
afs3.jpg
Scenekunst / Teater
Trinn: 8 - 10
Praktisk informasjon
Kontaktperson produksjon
Fagkonsulent scenekunst
Tonje Eikrem Jacobsen
Tlf 37 01 76 83
Programlengde
75 minutter
Maks publikumsantall
400
Arena / rom
Kilden Teater og Konserthus, Teater og Operasalen
Merknad
I gavepakka til ungdomsskoletrinnet i turnédistrikt øst og vest.
Tilbudet inkluderer busstransport.
Arrangører
Arrangert av:
Aust-Agder bibliotek og kulturformidling
Produsent:
Agder Teater