Aust-Agder bibliotek og kulturformidling
Postadresse: Postboks 788 Stoa, 4809 Arendal
Besøksadresse: Fylkeshuset, Ragnvald Blakstad, 4838 Arendal
Kontaktperson:
"The Big Draw" tegneverksteder. Gavepakka Høst 201...
Produksjonsliste
Program

"The Big Draw" tegneverksteder. Gavepakka Høst 2018

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

Bli med på The Big Draw!

I oktober hvert år gjennomføres tegnefestivalen The Big Draw. Festivalen startet i Storbritannia i 2000, og har utviklet seg til å bli verdens største tegnefestival der barn og unge fra hele verden kan delta.

I år er DKS Aust-Agder med som sponsor og tilbyr tegneverksteder med profesjonelle kunstnere med tegning som sitt hoveduttrykk i Gavepakka for Visuell kunst.

The Big Draw jobber med tegning i kreative prosesser for å spre og styrke tegning som et universelt språk og et verktøy for læring, formidling og innovasjon. The Big Draw støtter opp under den pedagogiske plattformen som utgjør STEAM: Science, Technology, Engineering, Art and Mathematics. Festivalen har et hovedtema hvert år som all aktivitet tar utgangspunkt i. Hvert å rvelges et nytt hovedtema. I 2015 var temaet: Alle bilder forteller en historie, 2016: Steam- drevet, 2017: Levende linjer- animasjon. I 2018 er hovedtemaet LEK

Organisasjonen The Big Draw deltar i aktiviteter gjennom hele året: de er med i forskningsprosjekt, har kampanjer og konferanser om visuell kyndighet/kompetanse, digital teknologi og STEAM-pedagogikk. De arbeider også strategisk overfor kultur- og utdanningsinstitusjoner, politikere og forretningslivet. The Big Draw er opptatt av å synliggjøre og spre kunnskap om de sosiale, økonomiske og helsemessige gevinstene tegning kan medvirke til, og til å spre mulighetene for barn og unge til å tilegne seg tegning som uttrykksmiddel.

Alle skoler som ikke får tegneverksteder i Gavepakka skoleåret 2018-19, kan likevel ta del i festivalen. Skolen registrerer seg da på The Big Draws nettsider, betaler en engangssum på £50, og får tilgang til ressurser for lærere og elever, inspirasjonshefter og tips om konkrete opplegg som kan tas i bruk i skolene. I tillegg har The Big Draw en mulighet til å laste opp bilder på nettsiden og lage en utstilling på nettet med elevenes arbeider. Vi håper dere vil være med oss og løfte tegning i skolen, og bli med oss i The Big Draw!

Les mer om festivalen og mulighetene for din skole på nettsidene http://www.thebigdraw.org/

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Aust-Agder bibliotek og kulturformidling
  • Kunstnere/grupper: Lene Ask, Silje Hogstad, Geir Moen, Chris Stonehill, Inga Sætre
  • Idé/opplegg: Nasjonal ressursbank DKS- Visuell kunst, Nasjonalmuseet.
    Årets Gavepakke for visuell kunst i Aust-Agder er produsert av DKS-Aust-Agder.

Om kunstner / utøver / gruppe

5 kunstnere som besøker skolene i turnedistrikt Øst og Nord i ukene 39,41,42,43

Lene Ask, (f. 1974) tegneserieskaper, illustratør, forfatter og fotograf. Ask er utdannet fotograf ved Kunsthøgskolen i Bergen, men har markert seg mest som tegneserieskaper. Hun debuterte med tegneserieromanen Hitler, Jesus og farfar (2006), om oppvekst i bibelbeltet på Sørvestlandet og jakten på en farfar som var tysk soldat under andre verdenskrig.

Ask vant både Sproingprisens debutpris og Kultur- og kirkedepartementets tegneseriepris, samtidig som Hitler, Jesus og farfar ble oversatt til svensk og plukket ut av Stavanger bibliotek til leseprosjektet «Hele Rogaland leser», og dermed trykket opp i 50 000 eksemplarer i 2011. Dette gjør utgivelsen til den norske tegneserieromanen med størst opplag.

Hun har fulgt opp med flere barnebøker om Familien Rotle (2008-10) og Jo og Jenny (2011-14), mens Da jeg reddet verden(2009) springer ut fra et oppdrag for Norad, som sendte Ask til Tanzania for å lage tegneserier om barn og kvinners levekår i landet. De ferdige tegneseriene inngår i en større historie om selve turen og oppdraget, der Asks entusiasme gradvis går over til frustrasjon over hvordan hun skal kunne formidle skjebnene hun møter.

Tegneserieromanen Neste gang blir alt riktig (2012) handler om en bibliotekar som rives mellom sitt nye liv i Oslo og familien i hjembygda, mens Ask i Kjære Rikard(2014) forteller den sanne historien om misjonærbarnet Rikard Jakobsen (f. 1885), fortalt gjennom brevveksling med faren, som Ask fant i Misjonsarkivet i Stavanger.

Hun har siden gitt ut barneboka D for tiger (2015), illustrert av Mari Kanstad Johnsen, ungdomsromanene Det hjelper ikke å blunke (2016) og Det du ikke sier, er sant (2017), den ordløse billedboka Du (2016), samt fotobildeboken Inn i skogen, med tekst av Bjørn Arild Ersland.(kilde: Store norske leksikon)

Silje Rønneberg Hogstad (f. 1977) er kunstner og kritiker, utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo. Hun jobber med tegning, skulptur og tekst. Gjennomgående i kunstnerskapet er en nysgjerrighet på menneskers evne til å skape og oppleve kunst, og arbeidene har ofte dreid seg rundt en interesse for barns trang til å manipulere sin fysiske verden, samt livet mellom hjemmets fire vegger.

Om Hogstads første separatutstilling «Vilja di står i skogen og vokser» i Tegnerforbundet i 2015: «Hogstads arbeider er ekspressive, vakre og humoristiske, men har ofte også noe urovekkende eller grotesk over seg. Hogstad arbeider helst i store formater. Hun er opptatt av at tegningen blir til i en tilstand av tilstedeværelse, uten tanke på resultat og mottakelse. Tekniske feil og blindveier underveis integreres gjerne i det ferdige bildet, men helheten skal likevel bli stram og formmessig god. Det er viktig for henne å ikke ha full kontroll over hva den ferdige tegningen skal bli.»

(kilde: Tegnerforbundet)

 Den tegnede romanen ”Ting vi trenger”, et samarbeid med tegneserieskaper Siv Nordsveen, kom ut på Jippi forlag i 2016. Her stod Hogstad for idé, manus og farger, mens Nordsveen tegnet. Hogstad jobber nå med en ny tegnet roman der hun selv både skriver og tegner. Hun jobber på en tegneseriemessig utradisjonell måte der hver bokside tegnes ut i store formater med kull og pastellkritt på brunt pakkepapir fra rull, før den fotograferes, tekstes og justeres digitalt.

Geir Moen (f. 1976) er en norsk tegneserieskaper og illustratør oppvokst på Røysland i Aust-Agder. Han er best kjent for sine skildringer av Henrik Ibsen, både i form av en tegneserieversjon av Peer Gynt og Ibsen som actionhelt i Øystein Rundes «steampunk»-serie De fire store.

Moens første inspirasjonskilder var filmer som Star Warsog Ghostbusters, og en interesse for science fiction, fantasy, overdreven vold og fantastiske maskiner har preget mye av arbeidet hans. Han begynte å lage tegneserier i 1995, og etter noen korte historier i Cat Claw og Magnum og Gateavisas tegneserieekstra (Psykose) skrev, tegnet og utga han i 2000 to hefter med science fiction-serien Ghasp på sitt eget forlag, Kick Ass Comics. Serien var påvirket av det britiske science fiction-bladet 2000 AD, og særlig den ultravoldelige og humoristiske streken til Simon Bisley. I 2002 tegnet han den sverdsvingende fantasyserien Blodøks(2001–2002), tegneseriedebuten til kritiker og forfatter Morten Harper, som gikk som føljetong i det norske Conan-bladet. 

Dette dannet et mønster for Moens videre karriere, der han ved siden av å skrive og tegne korte serier og stripeserien Asfalt i blader som Nemi, Larsons gale verden, Supernova, Tusj og Gorillasamarbeidet med manusforfattere på større prosjekter.

Øystein Rundes skildring av «de fire store» i norsk litteraturhistorie som troll- og zombiebekjempende actionhelter var en god match for Moens energiske strek, mens han har fått vise frem andre sider i barnebokdebuten Laila er laktoseintolerant (2012) og den 120 sider lange tegneserieversjonen av Ibsens Peer Gynt (2014), etter manus av amerikaneren David Zane Mairowitz. Moen har også illustrert en lang rekke barnebøker for andre forfattere, som Jon EwosNorske konger og dronninger (2012), Marlen Ferrers Korstogene (2013) og Harald Skjønsbergs Terror (2015). Han har også tegnet storyboard for filmer som Fritt vilt 2 (2008), Knerten gifter seg (2010), Detektiv Downs (2013), Kraftidioten (2014) og den svenske tv-serien Viva Hate (2014), samt en rekke reklamefilmer.

Moen har gjennom hele karrieren brent for sjangre som science fiction, fantasy, western, skrekk og svart humor. I 2002 gjenopplivet han Kick Ass Comics med Espen Jørgensen og Håvard S. Johansen, men det ble med ett nummer av antologien Søppel. I 2015 dukket Kick Ass Comics opp igjen, denne gang som et underbruk i Minuskel forlag, som har gitt ut tre bøker: Ida Eva Neverdahls Gelé, Dass av John S. Jamtli og Vegard A. Skogmo, og en samlebok med Moens egen Skinny T-serie. 

I 2017 ga han ut tegneserieromanen Edelgran, etter manus (det var opprinnelig et filmmanus) av Fredrik Di Fiore. (kilde: Store norske leksikon)

Christopher M. Stonehill (f. 1981) er frilans illustratør med MA Authorial Illustration (Distinction) fra University College Falmouth. Han illustrerer blant annet for Cappelen Damm, Penguin, Books Ltd, Boots, BBC og Pepsico. Stonehill har besøkt mange skoler over hele Norge i Den kulturelle skolesekken med tegneverkstedet "Bilder forteller".

"En bokillustratør produserer bilder med et budskap. Det skal også elevene gjøre i dette verkstedet, og de skal lage tekst til de håndmalte bildene sine. Velkommen inn i bokkunstens eventyrlige univers!

Ved hjelp av strategiske virkemidler som tusjmaling og billedutsnitt skal elevene finne unike motiver som kan fortelle ulike historier. Hver elev har sin særegne strek og hver illustrasjon er som et eget lite kunstverk med et personlig uttrykk. Elevene skal også skrive egne tekster med bildene som utgangspunkt, og produsere små billedbøker.

Verkstedet blir ledet av illustratøren Chris Stonehill. Han er fra England og bosatt i Kristiansand. Formålet med verkstedet er å utvikle elevenes tegne- og skriveferdigheter, samt gi dem kunnskap om håndverk og originalitet. Chris var på videregåede skoler i Oslo i 2015-16, og 2016-17, og fikk svært gode tilbakemeldinger." (kilde: DKS Oslo)

Inga Husby Sætre, (f. 1978) er tegneserieskaper, illustratør og animatør, opprinnelig fra Brøttum i Ringsaker.

Hun debuterte med 200 oppkopierte hefter av Møkkajentene: Pøh (2002) på sitt eget forlag Commando Publishing, og ble deretter plukket opp av Jippi Forlag, som ga ut Møkkajentene: Varmere kaldere varmere kaldere(2004), Møkkajentene 3: Mye onsdag og litt helg (2006), samt juleheftet Jeg har jo ikke en eneste jævla julegave! (2006) i et opplag på 100 eksemplarer. Sætre laget også den tegnede kortfilmen Jenter og bikkjer (2003) om de navnløse venninnene. Samtidig laget hun tegneserier for Morgenbladet, Syn og Segn og Aftenposten, og illustrerte flere barnebøker, blant annet Ingvild Rishøis Unbrakomonsteret – Ikea om natten (2007).

Møkkajentene var ingen sammenhengende historie, men besto av løsrevne episoder, samtaler, tekster og underfundigheter om kjærlighet, gutter, usikkerhet, sex og shopping. Den enkle streken og hverdagslige tematikken kan minne om Kim Hiorthøy, franske Claire Brétecher og den svenske selvbiografiske serieskaperen Åsa Grennvall.

Etter Møkkajentene ga Sætre ut tegneserieromanen Fallteknikk (2011), som mottok Brageprisen og Kulturdepartementets tegneseriepris samme år og ble nominert til Nordisk råds litteraturpris for barn og ungdom i 2013. Bare Jason hadde vunnet Brageprisen for en tegneserie tidligere.

I 2015 ga Sætre ut den illustrerte barneboken Fyrvokterne, som også fikk Kulturdepartementets pris for barne- og ungdomslitteratur samme år.

I 2018 kom tegneserien Det finnes en død etter livet på No Comprendo Press. (kilde Store norske leksikon)Medvirkende

Multimedia og vedlegg

Bilder

IngaSætre portrett.jpg
Silje Hogstad.jpg
figurfabrikken Geir Moen.jpg
profil Lene Ask.jpg
storm IngaSaetre
aapner_veska_o IngaSaetre
Bilder Forteller, Chris Stonehill - - 004.jpg
Foto: Anne-Lise Stangenes
Bilder Forteller, Chris Stonehill - 009.jpg
Foto: Anne-Lise Stangenes
Geir Moen.jpg
gathering m tittel.jpg
Foto: Silje Hogstad
i skogen m tittel.jpg
Foto: Silje Hogstad
Stadium1.jpg
Foto: Silje Hogstad
Peer Gynt 4.jpg
Foto: Geir Moen
Peer Gynt 1.jpg
Foto: Geir Moen
Chris-Stonehill-01.jpg
Chris-Stonehill-02.jpg
Chris-Stonehill-03.jpg
Chris-Stonehill-04.jpg

Video/Lyd

Visuell kunst
Trinn: 5 - 7
Turnéplan: The big draw
Praktisk informasjon
Kontaktperson produksjon
Ausat-Agder bibliotek og kulturformidling, fagkonsulent for visuell kunst Anne Mari Graver tlf. 917 73 569 / 37 01 76 81.
e-post: annemari@aabk.no
Kontaktperson utøver
Programlengde
3 x 45 min.
Maks publikumsantall
25
Er workshop
Ja
Lenker
Arrangører
Arrangert av:
Aust-Agder bibliotek og kulturformidling
Medvirkende
  • Lene Ask (Fotograf, tegner, forfatter og tegneserieskaper)
  • Silje Hogstad (Billedkunstner, tegner og illustratør)
  • Geir Moen (Tegneserieskaper og illustratør)
  • Chris Stonehill (Illustratør, tegneserieskaper og animatør)
  • Inga Sætre (Illustratør, animatør,og tegneserieskaper)