Aust-Agder bibliotek og kulturformidling
Postadresse: Postboks 788 Stoa, 4809 Arendal
Besøksadresse: Fylkeshuset, Ragnvald Blakstad, 4838 Arendal
"En studie i stål" Kulturmenyen, Høst 2018
Produksjonsliste
Program

"En studie i stål" Kulturmenyen, Høst 2018

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

Prosjektet "En studie i stål" gir elevene en fin anledning til å jobbe fysisk og samarbeide med kunstneren Håkon Gåre om å utvikle en temporær stålskulptur utendørs. Skulpturen har kvaliteter som gjør at den enkelt kan flyttes og settes opp på nye steder i nye former. Hva slags form og hvilken plassering kan skulpturen innta i nærheten av skolen?

Sammen med kunstneren skal elevene studere materialet samt planlegge og bestemme formen til skulpturen. Monteringen av skulpturene overlates etter hvert av elevene selv.  Akkurat som en stålplate, er også mennesket formbart. Ved å gi elevene kontroll over noe tilsynelatende flatt og uinspirert, og la dem gi form til noe uventet, viser Gåre til hvilke muligheter som ligger hos den enkelte elev.   

Gjennom bruk av moderne teknologi, som for eksempel en laserskjærer, kan man skape nye uttrykk. Gåre vil kunne belyse at en kunstner nødvendigvis ikke trenger å være flink til tegne.  Den moderne teknologien med sine vannjeter, laserkuttere, 3D-printere og automatiserte prosesser har potensialet til å gjenspeile samfunnet vi lever i og spesielt arbeidsmarkedet disse elevene kommer til å være en del av.

Skulpturens materiale er 3 x 1,5 meter rustfritt stålplate (1,5 mm tykk) som har blitt strimlet ved bruk av laser. (Utskjæringen gir ikke nevneverdige skarpe kanter, men det er likevel greit å arbeide med hansker.) Selv om materialet virker å bestå av mange enkeltstående deler, er de fremdeles forbundet i ett stykke i hver ende. Ved å føre endestykkene av strimlene i bakken lages et holdepunkt, noe som muliggjør at strimlene kan innta en ny, spent form.  Når endestykkene blir dratt opp av bakken, søker strimlene tilbake til utgangspunktet. Den tilbakevirkende kraft gjør det også enklere  å transportere stålplaten. På denne måten kan elevene kan utforme en stedspesifisert og portabel skulptur ved hjelp av minimal påvirkningskraft.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Aust-Agder bibliotek og kulturformidling
  • Kunstnere/grupper: Håkon Gåre
  • Produsent: Håkon Gåre
  • Idé/opplegg: Håkon Gåre, tlf. 932 21 442, e-post: hvordangare@gmail.com


Om kunstner / utøver / gruppe

Håkon Gåre (født 1980) er født og oppvokst i Oslo. Nå arbeider han fra Lillesand, der han bor med sin familie. Gåre har en bachelor og master of fine arts fra Kunst- og håndverk – avdeling Metall og smykkekunst – ved Kunsthøgskolen i Oslo. Fra tidligere har han en treårig utdannelse som tekstforfatter fra Westerdals School of Communication i Oslo. De siste årene har han stilt ut ved Arendal Kunstforening, Lillesand Kunstforening og Qunst25.

Om kunstnerisk virke: Mitt erfaringsgrunnlag gjør at jeg relaterer meg like mye til kunsthåndverket som jeg gjør til billedkunsten som jeg gjør til design. For meg handler kunst om å kommunisere og hvordan man skal få frem budskapet best mulig. Jeg bruker de metodene som er tilgjengelige, både innen digitale prosesser og håndverksmessige teknikker. (kilde: Aust-Agder fylkeskommune)


Medvirkende

Multimedia og vedlegg

Bilder

Håkon Gåre, Skulpturell formstudie, 2016. Møglestu vgs 1
Foto: Håkon Gåre
Håkon Gåre, Skulpturell formstudie, 2016. Møglestu vgs 2
Foto: Håkon Gåre
Håkon Gåre, Skulpturell formstudie, 2016. Møglestu vgs. 3
Foto: Håkon Gåre
Håkon Gåre, Skulpturell formstudie, 2016. Møglestu vgs. 4
Foto: Håkon Gåre
Håkon Gåre,Skulpturell formstudie, 2016, Møglestu vgs. 5
Foto: Håkon Gåre
Visuell kunst
Trinn: VG1 - VG3
Praktisk informasjon
Kontaktperson produksjon
Aust-Agder fylkeskommune, Anne Mari Graver, fagkonsulent for visuell kunst DKS, tlf. 37 01 76 81 , e-post: annemari@aabk.no 

Kontaktperson utøver
Håkon Gåre, tlf. 932 21 442, e-post: hvordangare@gmail.com
Programlengde
90 min.
Maks publikumsantall
25
Arena / rom
Utendørs. Krav til areal: Skolen må disponere et uteområde/gressplen i gangavstand fra skolen på minst 3x3 meter. Jordsmonnet må være minimum 20 cm dypt.
Er workshop
Ja
Maks antall fremføringer per dag
2
Workshop
Prosjektet "En studie i stål" gir elevene anledning til å jobbe fysisk og samarbeide med kunstneren Håkon Gåre om å utvikle i en temporær stålskulptur utendørs. Skulpturen har kvaliteter som gjør at den enkelt kan flyttes og settes opp på nye steder i nye former. Kunstneren har i alt 4 skulpturer tilgjengelig, med rom for 5-7 elever per skulptur.  Hva slags form og hvilken plassering kan skulpturen innta i nærheten av skolen?
Sammen med kunstneren skal elevene studere materialet samt planlegge og bestemme formen til skulpturen. Monteringen av skulpturene overlates etter hvert til elevene selv.
Bærehjelp
1 person
Oppriggingstid
30 min.
Nedriggingstid
30 min.
Merknad
I utgangspunktet kan elevene komme som de er og kle seg etter været. Men det kan være lurt med godt fottøy når man skal trø spaden i jorda for å lage spor til strimlene. Fint om de har egne, enkle arbeidshansker og kanskje ikke at de har på seg sine fineste klær.
Lenker
Arrangører
Arrangert av:
Aust-Agder bibliotek og kulturformidling
Produsent:
Håkon Gåre
Medvirkende
  • Håkon Gåre (kunstner)