Aust-Agder bibliotek og kulturformidling
Postadresse: Postboks 788 Stoa, 4809 Arendal
Besøksadresse: Fylkeshuset, Ragnvald Blakstad, 4838 Arendal
Epost: vigdis@aabk.no (Vigdis Blaker, DKS Koordinator) Telefon: 37 01 76 82 • kontakt:
• Nettsted: http://aabk.ksys.no/produksjoner
Keramikkverksted inspirert av "Firing Up". Ønskeli...
Produksjonsliste
Program

Keramikkverksted inspirert av "Firing Up". Ønskelista Vår 2020

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

«Firing Up» startet opp i 2015. Prosjektet er initiert av Norske Kunsthåndverkere og er et samarbeid mellom kunstnere, skoler, høgskoler, museer, kulturskoler og DKS om et løft for keramikkfaget. «Firing Up» vil restarte keramikkovner som har stått ubrukt lenge og vise barn og unge hvilket fascinerende materiale leire er, og hvilken rik historisk sammenheng leirekunsten står i.

Erfaringene fra keramikkprosjektet «Firing Up» som startet i England i 2010, har vist at elever har utviklet positive læringskurver i andre fag etter å ha jobbet materialbasert. http://www.craftscouncil.org.uk/what-we-do/firing-up/

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Aust-Agder bibliotek og kulturformidling
  • Kunstnere/grupper: Eyvind Hermansen, Arnfinn Haugen, Ole Morten Rokvam
  • Idé/opplegg: Eyvind Hermansen, NK(Norske Kunsthåndverkere)/Firing Up og Aust-Agder bibliotek og kulturformidling, Anne Mari Graver, rådgiver for visuell kunst.

Om kunstner / utøver / gruppe

Eyvind Hermansen (født 30. mars 1950) er en norsk keramiker, bosatt på Vestre Sandøya ved Tvedestrand. Han er utdannet ved Bergens kunsthåndverksskole, med Diplomeksamen i 1977. Hermansen er blant annet innkjøpt av Aust-Agder fylkeskommune i 1984, Den Norske Bokklubben i 1987 og av Vegårshei kommune i forbindelse med Norgesmesterskapet på ski i 1994. Han har flere separatutstillinger bak seg, blant annet Lørenskog kunstforening i 1979, Galleri Hulla i Oslo i 1982 og 1985, Hillestad galleri i Tovdal i 1986 og Galleri Framheim i Brummundal i 1996. I 2013 hadde han sammen med de andre to i «Gutta i røyken», Dag Bratsbergsengen og Øyvind Tingleff, en utstilling i bakgården på Fengselet i Hønefoss der de også demonstrerte rakubrenning for besøkende.

Siden 1980 har Eyvind Hermansen drevet keramikkverksted i den gamle skolen på Sandøya. Her har han hovedsakelig arbeidet med produksjon av bruksgjenstander i videreføring av norsk pottemakertradisjon. I tillegg har han arbeidet med utsmykninger og andre mer billedkunstliknende uttrykk. Det er likevel brukskunst han er mest kjent for.

Han har gjennom en årrekke holdt keramikkurs for barn i regi av kulturskolen Øst i Agder.

I 2015 ble Eyvind Hermansen tildelt «Norske Kunsthåndverkeres Ærespris». Han er medlem i Norske kunsthåndverkere Sør-Norge, (NK Sør-Norge). (Kilde Wikipedia)

Arnfinn Strand (født 12. februar 1948) er en norsk keramiker, bosatt i Risør. Han har bakgrunn fra Oslo tegneskole og var hospitant ett år ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo (SHKS). Strand har hospitert og undervist ved Kunsthøyskolen og deltatt ved en rekke kollektiv – og landsdelsutstillinger, blant annet Norsk kunsthåndverk 1984, Galleri F 15 Moss og Galleri Villvin 1989. Han har hatt separatutstillinger blant annet under festspillene i Nord-Norge 1983, Galleri F 15 Moss 1985 og Nordenfjeldske kunstindustrimuseum i 1990. Han er innkjøpt av Norsk kulturråd, Nordland fylkeskommune, Nordnorsk kunstmuseum og Nordenfjeldske kunstindustrimuseum.

I 1991 var Strand med på å etablere keramikkbedriften Acanthus sammen med kunstkolleger Nina Gresvig og Bibiche Mourier. Han er gift med Bibiche Mourier, som også er keramiker. Arnfinn Strand har vært opptatt av kunsthåndverkernes rolle i samfunnet og i undervisning, og viktigheten av samarbeid mellom kunsthåndverkere og næringsliv (Kilde Wikipedia)

Ole Morten Rokvam (født 22. mars 1963 i Oslo) er en norsk keramiker, bosatt i Risør. Han har utdannelse fra Indiana State University (1984–89) og Southern Methodist University i Dallas, Texas (1995-97). Etter flere år i USA, flyttet han tilbake til Norge og har siden blitt boende i Risør, hvor han har etablert et eget galleri.

Rokvam er kjent som en aktiv og engasjert kunstner med et særegent uttrykk, der han henter inspirasjon fra industri og arkitektur. Skulpurelle kanner er et av hans varemerker. I forbindelse med en utstilling på Galleri Format i 2007, forteller han at han henter elementer fra industrien og kan bli inspirert av oljekanner og maskindeler fra nedlagte bedrifter. Han har flere separatutstillinger bak seg, både i USA og Norge. I Norge har han blant annet hatt separatutstillinger i kunstforeninger i Risør (2001), Skien (2002), Ål og Mandal (begge i 2003). Han har stilt ut på Galleri Smia i Kristiansand (2004), Galleri Format i Bergen (2007) og Galleri Falkum i Skien (2008). Rokvams arbeider er innkjøpt av Vestlandske kunstindustrimuseum (nå KODE1) i Bergen (2003), Risør kommune (2004), Nordenfjeldske kunstindustrimuseum i Trondheim (2005), Nasjonalmuseet (2009) og Kunstindustrimuseet i Oslo (2012).

Gjennom Den kulturelle skolesekken i Aust-Agder har mange elever i grunnskolen tatt del i hans kunstprosjekter. Han har gjennomført over 60 prosjekter i DKS. Han har mottatt mange utmerkelser både nasjonalt og internasjonalt for sitt unike arbeid. Som eneste kunstner er han tildelt Aust-Agder fylkeskommunes kulturstipend to ganger – i 2003 og 2012.

Ole Morten Rokvam er medlem av Norske kunsthåndverkere Sør-Norge (NK Sør-Norge). (Kilde Wikipedia)


Medvirkende

Multimedia og vedlegg

Bilder

Arnfinn Strand
Foto: AAbk
Eyvind Hermansen
Foto: AAbk
Blomsterfrisen montert Dypvåg skole.JPG
Foto: Eyvind Hermansen
Blomsterfrisen på Dypvåg skole
Foto: Eyvind Hermansen
Ole Morten Rokvam
Foto: privat
Elevarbeide
Foto: AAbk
Eyvind Hermansen
Foto: AAbk
Elevarbeider
Foto: AAbk
Eyvind Hermansen
Foto: AAbk
Elevarbeider
Foto: AAbk
OM Rokvam og elever
Foto: AAbk
Visuell kunst / Kunsthåndverk
Trinn: 1 - 7
Praktisk informasjon
Kontaktperson produksjon
Aust-Agder bibliotek og kulturformidling, Anne Mari Graver, rådgiver for visuell kunst, tlf. 37017681, e-post: annemari@aabk.no
Kontaktperson utøver
Eyvind Hermansen, mobil 90107101/ 37167839. E-post: eyvind-h@online.no
Arnfinn Strand, mobil 90667307/ 37151985. E-post: arnpar@online.noOle Morten Rokvam, mobil 48193005. E-post: olerokvam@yahoo.com
Eyvind Hermansen, eyvind-h@online.no, 90107101
Arnfinn Strand, arnpar@online.no, 90667307
Ole Morten Rokvam, olerokvam@yahoo.com, 48193005
Programlengde
90 min. To klassetimer sammenhengende.
Maks publikumsantall
15
Arena / rom
Det må foregå i skolens sløyd-, eller håndarbeidsrom.
Er workshop
Ja
Maks antall fremføringer per dag
2
Workshop
Skolen må ha keramikkovn i brukbar stand. DKS dekker materialutgifter på kr. 50 pr. elev, evt. materialkostnader utover dette må dekkes av skolen.

Annet utstyr
Øvrige materialer er; leire, glasur, evt begitnig og farvestoffer. Skolen må dekke noe av utgiftene til materialer.
Oppriggingstid
60 min.
Nedriggingstid
60 min.
Merknad
Hensikten med «Firing Up» er å gi skolene kunnskaper som gjør det mulig å fortsette å bruke keramikkovnene etter endt DKS-workshop. DKS-tilbudet inkluderer derfor veiledet forarbeid og etterarbeid for aktuelle lærere.
FORBEREDELSER: Veiledning i form av et grunnkurs i forkant med involverte lærere på utøvers eget verksted eller på en av skolenes verksteder. Lærerne må sette av en dag.
Forkurset (et dagskurs) avholdes ca 2-4 uker før turnéstart.
ETTERARBEID: Lærerne må delta i veiledet etterarbeid med glasering og brenning av elevenes arbeider. Etterarbeidet vil bli gjennomført i løpet av en periode på ca.4 uker etter avsluttet turné.

Utøvers honorar til forkurs for lærere og veiledning i etterarbeid er inkludert i tilbudet. Skolene bør i god til planlegge og  tilrettelegge for at involverte lærere kan delta på forkurset. De får da kunnskaper nok til å assistere under workshopen, utføre nødvendig etterarbeid og håndtere ovnen.

Materialutgiftene for dette grunnkurset må dekkes av skolene. DKS Aust-Agder kompenserer ikke for tapt arbeidstid eller overtid for lærere som deltar.

Lenker
Arrangører
Arrangert av:
Aust-Agder bibliotek og kulturformidling
Medvirkende
  • Eyvind Hermansen (kunstner)
  • Arnfinn Strand (kunstner)
  • Ole Morten Rokvam (kunstner)