Aust-Agder bibliotek og kulturformidling
Postadresse: Postboks 788 Stoa, 4809 Arendal
Besøksadresse: Fylkeshuset, Ragnvald Blakstad, 4838 Arendal
Kontaktperson:
[KOPI] Charlie Chaplin og det 20.århundret
Produksjonsliste
Program

[KOPI] Charlie Chaplin og det 20.århundret

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

En fortelling om humoristen & humanisten Charlie Chaplin

 “We think too much and feel too little. More than machinery, we need humanity; more than cleverness, we need kindness and gentleness. Without these qualities, life will be violent and all will be lost.”   

                                                                                               Charlie Chaplin i Diktatoren

Charlie Chaplin er en av de viktigste filmskaperne gjennom tidene, og flere av filmene hans er gjengangere når filmhistoriens beste filmer kåres. I årene 1920 til andre verdenskrig er Charlie Chaplin verdens største kjendis, og figuren hans  ”The Tramp” er verdens mest gjenkjennbare karakter. Så stor er Chaplin, at omfanget av hans popularitet er vanskelig å begripe i dag. Men Chaplin var så mye mer enn en mann som fikk våre beste- og oldeforeldre til å le seg skvett i kinosalene. Han brukte også sin posisjon til å tale svake gruppers sak, til å kommentere samfunnsutviklingen, til å advare mot farlige strømninger han så rundt seg og til å forfekte verdier som solidaritet og nestekjærlighet, demokrati og ytringsfrihet, verdier som alle stod under press i Chaplins levetid.

I den 60 minutter lange forestillingen drar manusforfatter Nick Hegreberg publikum gjennom høydepunktene i Chaplins liv. Fra oppveksten i lutfattige London, via kunstnerisk suksess, rikdom og skandaler i Hollywood, til utvisningen fra USA og de siste årene med familieliv i Sveits. Med et levende språk og smittende entusiasme knytter Hegreberg Chaplins kunstnerskap til historiske hendelser som europeisk utvandring til Amerika, 30-tallets depresjon, den industrielle revolusjon, fremveksten av ideologier som kapitalisme, nazisme og kommunisme, to verdenskriger samt den kalde krigen. En stor del av forestillingen vies ikoniske klipp fra Chaplin-mesterverk som The Kid, City Lights, Modern Times og Diktatoren.

For elevene skal forestillingen være en spennende øyeåpner inn i en ukjent fortid, den skal være underholdende i seg selv, og oppleves som en feiring av både Charlie Chaplin, hans filmer, filmhistoriens barndom, kunstens muligheter og livet selv.

Ved siden av komikeren Chaplin, får elevene også bli kjent med Chaplin som humanist, provokatør og samfunnsdebattant. Hegreberg formidler sine tanker om hva som var så unikt med Chaplin som historieforteller og filmskaper, hvordan Chaplins filmer ble så populære i alle lag av befolkingen i alle verdens land, og hvorfor Chaplin fortsatt er relevant for oss i dag. Forestillingen avsluttes med Chaplin sin gripende, framsynte og humanistiske tale fra filmen Diktatoren. Chaplins monolog og budskap har i senere tid nådd ut til et nytt og yngre publikum via sosiale medier.

Målet med forestillingen er å spre budskapet om Chaplins unike kunstnerskap til dagens generasjon av unge filmfans. Elevene skal oppleve timen med Chaplin og hans filmer som lærerikt og inspirerende, og de skal få innsikt i at Chaplins liv og filmer er nært knyttet til hendelser i hans egen samtid. Slik blir dette også en relevant og annerledes historietime for elevene.

Kan også passe for Den kulturelle spaserstokken


Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Aust-Agder bibliotek og kulturformidling
  • Produsent: Broder Ord & Film

Om kunstner / utøver / gruppe

Med stor entusiasme og et levende språk knytter manusforfatter Nick Hegreberg humanisten og humoristen Charlie Chaplin til hendelser som europeisk utvandring til Amerika, 30-tallets depresjon, den industrielle revolusjon, fremveksten av ideologier som kapitalisme, nazisme og kommunisme, to verdenskriger samt den kalde krigen. En stor og viktig del av forestillingen består av ikoniske klipp fra klassiske Chaplin-filmer som The Kid, City Lights, Modern Times og Diktatoren.

Multimedia og vedlegg

Bilder

Charlie Chaplin. © Roy Export Company Ltd..png
Foto: © Roy Export Company Ltd.
Charlie Chaplin
Charlie Chaplin
Film
Trinn: VG1 - VG3
Praktisk informasjon
Kontaktperson produksjon
Kultur i Troms:

Helle Ramstad
tlf. 77 78 86 59
helle.ramstad@tromsfylke.no

Kontaktperson utøver
Nicholas Hegreberg, tlf. 97151917
nic-jere@online.no
Programlengde
60
Maks publikumsantall
60
Maks antall fremføringer per dag
2
Oppriggingstid
2 min.
Nedriggingstid
10 min.
Må blendes
Ja
Merknad
Skolen stiller med projektor, lerret og høyttalere. Lokalet må blendes.
Arrangører
Arrangert av:
Aust-Agder bibliotek og kulturformidling
Produsent:
Broder Ord & Film