Tilbake
© Roy Export Company Ltd.

Charlie Chaplin og det 20. århundre

Charlie Chaplin og det 20. århundre er en fortelling om humoristen, humanisten, provokatøren, samfunnsdebattanten og filmlegenden Charlie Chaplin.

I årene fra 1920 til andre verdenskrig var Charlie Chaplin verdens største kjendis. Men Chaplin var så mye mer enn en mann som fikk folk til å brøle av latter i kinosalene. Han brukte også sin posisjon til å tale svake gruppers sak, til å kommentere samfunnsutviklingen, til å advare mot farlige strømninger han så rundt seg, og til å forfekte verdier som solidaritet, nestekjærlighet, demokrati og ytringsfrihet, verdier som stod under press i hans egen samtid.

I denne 60 minutter lange forestillingen leder manusforfatter Nick Hegreberg elevene gjennom høydepunktene i Chaplins liv. Fra oppveksten i lutfattige London, via kunstnerisk suksess, rikdom og skandaler i Hollywood, til utvisningen fra USA og de siste årene med familieliv i Sveits.

Hegreberg knytter Chaplins kunstnerskap til historiske hendelser som europeisk utvandring til Amerika, den industrielle revolusjon, 30-tallets depresjon, framveksten av ideologier som kapitalisme, nazisme og kommunisme, to verdenskriger samt den kalde krigen. Det blir vist ikoniske klipp fra Chaplin-mesterverk som The Kid, City Lights og Modern Times, før forestillingen avsluttes med Chaplins gripende, framsynte og humanistiske tale fra filmen Diktatoren.

We think too much and feel too little. More than machinery, we need humanity; more than cleverness, we need kindness and gentleness. Without these qualities, life will be violent and all will be lost.

Charlie Chaplin i Diktatoren


Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Aust-Agder bibliotek og kulturformidling
  • Kunstnere/grupper: Nick Hegreberg

Om kunstner / utøver / gruppe

Med stor entusiasme og et levende språk knytter manusforfatter Nick Hegreberg humanisten og humoristen Charlie Chaplin til hendelser som europeisk utvandring til Amerika, 30-tallets depresjon, den industrielle revolusjon, fremveksten av ideologier som kapitalisme, nazisme og kommunisme, to verdenskriger samt den kalde krigen. En stor og viktig del av forestillingen består av ikoniske klipp fra klassiske Chaplin-filmer som The Kid, City Lights, Modern Times og Diktatoren.

Publikumskommentarer