Tilbake
Bomuldsfabriken Kunsthall
Bomuldsfabriken Kunsthall

"Louis Moe-salong", Bomuldsfabriken Kunsthall. Ønskelista og Kulturmenyen, 2019-20

Bomuldsfabriken Kunsthall inviterer til utstillingen av Louis Moes kunst

Hele skoleåret 2019–2020 inviterer Bomuldsfabriken Kunsthallpublikum inn i vår nye Louis Moe-salong i 2. etasje. Dette er en litt annerledes utstilling som tar utgangspunkt i tegneren, maleren og bokillustratøren Louis Moes (1857–1945) eventyrlige verden. Den hvite utstillingssalen er forvandlet til en gammeldags salong med bilder på mørke vegger, teppe på gulvet, sofa, utstoppede dyr og dempet belysning.

Louis Moe er særlig kjent for sine lystige illustrasjoner av barnebøker og eventyr, og salongen er utstyrt med et eget eventyrhjørne med lesestol og eventyrbøker til å bla og lese i. Hit ønsker vi barnehager og småskolen velkommen til eventyrstund og undrende samtaler om det norske dyreriket og det repeterende eventyret som fortellermåte. I tillegg kan man se ekte (utstoppa) dyr som bjørn, ugle, rev og hare, noe som gir mulighet for god, gammeldags «modelltegning» for både små og store.

Louis Moe var en mangfoldig kunstner, og vi viser også et stort antall tegninger og trykk der han var mer inspirert av livets mørkere sider og symbolismen. Her skildrer han bl.a. forskjellige scener hentet fra klassisk og nordisk mytologi som omhandler noen av livets mest grunnleggende temaer som døden, det skjønne, erotikken og angsten. Det er tegnede fortellinger fylt med fabellignende og skremmende vesener. Her er det et rikt materiale for ungdomstrinnet og videregående, der man kan legge vekt på det historiske og myter, overtro, tro og religion eller det psykologiske, der menneskelige egenskaper projiseres over i dyre- og fabeldyrskikkelser og fort kan lede tankene mot dagens «nett-troll».

Louis Moe ble født i Arendal i 1857, men flyttet til København for å gå på Kunstakademiet. Der ble han boende til han døde i 1945. Han er ikke så kjent i Norge, men han regnes som en av Nordens viktigste bokillustratører i tiden før og under 1. verdenskrig. Han var også maler, tegner og forfatter, og i Danmark har han nesten samme posisjon som Kittelsen har i Norge. Bomuldsfabriken Kunsthall har i mange år vært opptatt av å trekke Louis Moe frem fra glemselen og ikke minst gjennom hans lokale forankring her i Arendal vekke interessen for hans mangesidige kunstnerskap. Gjennom Louis Moe-salongen håper vi å nå ut til et bredt publikum. Vårt ønske er å få en god dialog med skoler og barnehager, fordi denne utstillingsformen har et ubegrenset formidlingspotensiale og kan skreddersys for alle alderstrinn og levendegjør de fleste fag/temaer.


Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Aust-Agder bibliotek og kulturformidling
  • Kunstnere/grupper: Louis Moes arbeider
  • Produsent: Bomuldsfabriken Kunsthall, Arendal
  • Idé/opplegg: Harald Solberg, Bomuldsfabriken Kunsthall

Om kunstner / utøver / gruppe

Publikumskommentarer