Tilbake
Mira Wickman
Mira Wickman

Renegades for u-trinn

Tre kvinner i overdådige rokokkokjoler kommer inn på scenen. Antrekkene er ubehagelige, parykkene klør, skoene klemmer, sminken lar ikke huden puste. Her må det endringer til!

Forestillingen løfter fram en håndfull kvinnelige komponister og musikken deres fra 1800-tallet til i dag. Hva er «kvinne», hva har det vært gjennom kunsthistorien, og hva er det i dag?

Musikken framføres virtuost, mens alvorlige temaer presenteres med letthet og humor. Det som formidles er viktig, det skal tas alvorlig, men det er også lov å le!

Utøvere: Nicole Ingemann (skuespiller, instruktør), Lotta Karlsson (piano), Therése Thylin (mezzosopran).

Renegades (overløpere) er mennesker som utfordrer normer og går sin egen vei – selv om det koster. En perfekt beskrivelse av kvinnene som portretteres i forestillingen, mener pianist Lotta.

Læreplanmål

"Likeverd og likestilling er verdier som er kjempet fram gjennom historien, og som fortsatt må ivaretas og forsterkes. Skolen skal formidle kunnskap og fremme holdninger som sikrer disse verdiene."

I den generelle læreplanen inngår det at skoleelevene skal gis en forståelse for konteksten vår kulturarv gir oss, og med Renegades vil Skyggesøstre vise fram en del av kulturarven som ligger til grunn for vårt samfunn, som er høyst relevant for hvor vi er i dag, men som allikevel ikke synes og som elevene ikke møter andre steder.

Historien og samfunnet har i stor grad blitt dannet gjennom et mannlig perspektiv, men hvem var våre kvinnelige forgjengere? Forestillingen stiller spørsmål ved stereotypiske bilder, og det at et annet perspektiv på historien, kunsten og menneskene vises vil hjelpe elevene til å selv reflektere over hvilke normer og begrensninger de selv møter. Dette vil hjelpe dem å utvikle selvstendighet og egen identitet.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Aust-Agder bibliotek og kulturformidling
  • Kunstnere/grupper: Skyggesøstre

Om kunstner / utøver / gruppe

Gruppa Skyggesøstre/Skuggsystrar består av tre unge, profesjonelle utøvere:

Lotta Karlsson er pianist fra Götene (med studietid i Tyskland og Norge), Therése Thylin Lindmark er mezzosopran fra Skellefteå (hun har også studert i Norge), og Nicole Ingemann, som blant annet er skuespiller og forfatter med en master i drama og teater fra NTNU.

Publikumskommentarer