Tilbake
Mira Wickman
Mira Wickman

Renegades for vgs

Renegades * løfter fram livshistoriene og musikken til en håndfull kvinnelige komponister fra 1800-tallet til i dag. Hva er «kvinne», hva har det vært gjennom kunsthistorien, og hva er det i dag?

Tre kvinner i overdådige Rokokko kjoler og ubekvemt høyhælte sko kommer inn på scenen.. Antrekkene er ubehagelige, parykkene klør, skoene klyper, sminken lar ikke huden puste. «Hva er kvinne?» spør de mens de gjør de endringene de må for å kunne synge, spille klaver, og bevege seg.

Dette, og mer, skjer samtidig med framføringen av musikken til Lili og Nadia Boulanger, Ethel Smyth, Alice Tegnér og Karin Rehnqvist. Utøverne spiller, synger og forteller om komponistenes gripende liv, og om kampene de har utkjempet for å kunne utøve sin kunst. Gjennom fortellingene stimuleres elevene til å reflektere over hvilke normer og begrensninger de selv møter, og hvordan selvstendighet og identitet kan utvikles.

De tre medvirkende trer inn og ut av ulike roller og fiksjonslag med distanse og selvironi.

Alvorlige temaer presenteres med letthet og humor. Det som formidles er viktig, det skal tas alvorlig, men det er også lov å le!

Utøvere: Nicole Ingemann (skuespiller, instruktør), Lotta Karlsson (piano), Therése Thylin (mezzosopran).

* Renegades (overløpere) er mennesker som utfordrer normer og går sin egen vei – selv om det koster. En perfekt beskrivelse av kvinnene som portretteres i forestillingen, mener pianist Lotta.

Læreplanmål

"Sentralt i arbeidet med samfunnsfaget står forståelse av og oppslutning om grunnleggende menneskerettigheter, demokratiske verdier og likestilling"

I den generelle læreplanen inngår det at skoleelevene skal gis en forståelse for konteksten vår kulturarv gir oss, og med Renegades vil Skyggesøstre vise fram en del av kulturarven som ligger til grunn for vårt samfunn, som er høyst relevant for hvor vi er i dag, men som allikevel ikke synes og som elevene ikke møter andre steder.

Historien og samfunnet har i stor grad blitt dannet gjennom et mannlig perspektiv, men hvem var våre kvinnelige forgjengere? Forestillingen stiller spørsmål ved stereotypiske bilder, og det at et annet perspektiv på historien, kunsten og menneskene vises vil hjelpe elevene til å selv reflektere over hvilke normer og begrensninger de selv møter. Dette vil hjelpe dem å utvikle selvstendighet og egen identitet.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Aust-Agder bibliotek og kulturformidling
  • Kunstnere/grupper: Skyggesøstre

Om kunstner / utøver / gruppe

Gruppa Skyggesøstre/Skuggsystrar består av tre unge, profesjonelle utøvere:

Lotta Karlsson er pianist fra Götene (med studietid i Tyskland og Norge), Therése Thylin Lindmark er mezzosopran fra Skellefteå (hun har også studert i Norge), og Nicole Ingemann, som blant annet er skuespiller og forfatter med en master i drama og teater fra NTNU.

Publikumskommentarer